dinsdag 25 juni 2013

Science quiz



Vraag 1:

Hoe komt het dat de zon rood licht geeft als hij ondergaat?

A) Omdat de zon rode lichtstralen geeft, en die zijn bij zonsondergang goed zichtbaar.
B) Omdat de zon in de avond van kleur verandert.
C) Omdat door stofdeeltjes in de lucht wordt het licht van de zon sterk verstrooid




Hemellichamen

Een hemellichaam bevindt zich in de ruimte en is zichtbaar aan de hemel. Een hemellichaam bevindt zich in een baan rond de zon.

Voorbeelden van hemellichamen:
  • De zon
  • De maan
  • Sterren
  • Planeten
  • Meteoroiden

maandag 24 juni 2013

Het ontstaan van seizoenen



Wat zijn seizoenen?
Seizoenen zijn de veranderingen in het weer na een bepaalde periode. Vaak om de drie periode verandert het seizoen. Iedereen kent de seizoenen; Lente, Zomer, Herfst en Winter. seizoenen staan voor een bepaalde tijd, wat aansluit op het weer. Dus het weer en de seizoenen zijn met elkaar verbonden. Door seizoenen weet jij wat voor soort kleding jij moet dragen en seizoenen gaan vaak ook samen voor religieuze feesten. Bijvoorbeeld Pasen er is nooit 1 vaste datum voor Pasen, het wordt altijd op de eerste zondag na volle maan, in de Lente gevierd.

De maan


Bij volle maan is de maan het helderste object in de hemel. Het is je vast wel eens opgevallen dat de maan soms heel goed zichtbaar is. Er zijn al twaalf mensen op de maan geweest, en er is al veel maangesteente verzameld. Maar over het ontstaan van de maan is nog weinig bekend.

Planeten

Een planeet is een hemellichaam dat om een ster heen draait.

Planeten:

  • De aarde
  • Venus
  • Mars
  • Mercurius
  • Saturnus
  • Uranus
  • Neptunus
  • Pluto
Er zijn nog veel meer planeten, want als je bedenkt dat 1 van de 4 sterren draaien net zoals het zonnestelsel, dan zie je opeens hoeveel het er wel niet zijn. sterren worden makkelijker gespot met een telescoop dan planeten, want planeten geven geen licht en sterren wel. 

Zwaarte kracht op verschillende planeten

Zwaartekracht op verschillende planeten

Zwaartekracht is eigenlijk het verschijnsel dat wanneer je springt, je wordt teruggetrokken door de aarde. Alle hemellichamen hebben zwaartekracht. Dus niet alleen de aarde heeft zwaartekracht, maar ook bijvoorbeeld de maan en de zon hebben zwaartekracht.

De maan  trekt minder hard dan de aarde. De maan heeft dus minder zwaartekracht dan de aarde. Daarom zweven astronauten ook een beetje als ze op de maan zijn.

De zon heeft juist een heel sterke zwaartekracht. De zwaartekracht in de zon trekt alles in het zonnestelsel naar zich toe. Doordat de planeten heel snel bewegen in hun baan om de aarde, vallen de planeten niet op de zon. De snelheid waarmee de planeten in hun baan om de aarde bewegen, is in evenwicht met de zwaartekracht van de zon. 

Heelal-Melkweg-Zonnestelsel

Heelal

Het Heelal is hetzelfde als de ruimte. Er zijn veel twijfels over hoe het Heelal is ontstaan. Eén van de bekendste theorieën is the Bigbang theorie. Ook wel de oerknal. De oerknal is een grote knal die ervoor heeft gezorgd dat het heelal is ontstaan. Uit deze knal kwam er stukken gesteente vrij die waren toen nog heet, maar door de snelheid koelde zij af en stolde zij.

Melkweg

De zon is één grote ster die onze aarde verwarmt. Alleen is de zon niet de enigste ster in het heelal. Er zijn miljarden sterren over de hele wereld verspreid.  Er zijn ook veel planeten, de Melkweg bestaat uit de zon, de sterren en de 9 planeten. Melkweg is dus een verzamel naam voor alle zonnen en sterren van de negen planeten. De Melkweg wordt ook wel Sterrenstelsel genoemd. Er zijn veel Melkwegen in ons Heelal.  Ze komen voor  in verschillende vormen. Ons Melkweg is in de vorm van een spiraal. Er zijn ook; balkvormige, onregelmatige en EHipsvormige.

Sterren en de zon


Sterren en de zon

De zon

Zoals je waarschijnlijk wel weet is er een zon en zijn er sterren in de ruimte. Laten we eerst beginnen met de zon. Het lijkt alsof de zon altijd stil staat, maar dat is helemaal niet waar. De zon bestaat namelijk uit gloeiend heet plasma. Die plasma staat niet stil, het veroorzaakt namelijk veel explosies op de zon. Door plasma staat de zon dus niet stil. De aarde draait tegen klok in om de zon heen.  De zon geeft warmte en energie aan de aarde. Daardoor is als het leven op de aarde mogelijk.